• bodenbearbeitung_landingpage.jpg
    Toprağın işlenmesi

Toprak işlemesi

Toprağın işlenmesi, başarılı bir hasat için temel gerekliliktir. Özellikle Gübre Yönetmeliği ve pestisitlerin elimine edilmesi açısından, toprağın işlenmesi konusu yeniden önem kazanmaya başladı. Burada, toprağın işlenmesi hususu, şu alt bölümler kapsamında ele alınmaktadır: Anıza yönelik toprak işleme, temel toprak işleme ve tohum yatağı hazırlama.
Anıza yönelik toprak işlemenin amacı, tohumların ve yabancı otların çimlenmesini teşvik etmek, kılcallığı kırmak ve mahsul kalıntılarını eşit bir şekilde dağıtmaktır. Temel toprak işlemede, bir sonraki mahsulün köklerinin rahatça büyümesini sağlamak amacıyla toprak gevşetilir. Tohum yatağının hazırlanması, tesviyeyi ve tohumun sağlıklı bir çıkışı için yer hazırlar.

Toprak işlemede yapılan hatalar nelerdir?

İdeal toprak şu özelliklere sahip olmalıdır:

  • Gevşek
  • Sıkışmamış
  • Ufalanabilir
  • Yeniden birleştirilmiş

Toprak işlemede yapılan hataların sonuçları

Teknik ekipmanların hatalı kullanımı toprağın sıkışmasına sebep olabilir. Orta ve ağır topraklarda sıkışma esasen , pulluğun tabanının geldiği yerde olur; hafif topraklarda ise özellikle toprak altında olur.

Sıkışmanın sonuçları:

  • Islanma ve erozyon
  • Toprakta oksijen eksikliği
  • Mikroorganizma aktivitelerinde azalma
  • Mineralizasyonda aksama
  • Sınırlı köklenme
  • Yeraltı suyunun kılcal yükselişinin kesintiye uğraması


Bunların sonucunda ise şunlar meydana gelir:

  • Besin maddesi eksikliği
  • Yapraklarda renk değişikliği
  • Çimlenmede bitki kaybı


Önlemler:

  • Derin gevşetme
  • Toprak dostu lastikler
  • Humus içeriğinin ara ürünler ile artırılması, organik gübreleme ve toprağın doğru pH değerinin ayarlanması
  • Toprağın ıslakken işlenmesinin önlenmesi

Tane hasatından sonra anıza yönelik toprak işleme ile ilgili bilmeniz gerekenler.

Tane hasatından sonra anıza yönelik toprak işlemenin ideal bir biçimde gerçekleştirilebilmesi için şu noktalara dikkat etmelisiniz:

  • Toprağa saplanmış tanelerden kesinlikle uzak durun.
  • Doğrama bıçaklarının keskin olması ve kısa doğranmış ve kıyılmış materyal üretmek için tezgâh tipi kesim
  • Çapraz rüzgârda ve yamaçlarda samanların dağılmaması için alınan önlemlerin optimizasyonu
  • Aşağıdakileri sağlamak amacıyla hasatın hemen ardından toprağın sığ kısımlarının (2-3 cm) işlenmesi:
    • Samanların ve yabancı ot tohumlarının mümkün olduğunca eşit dağıtılması
    • Tahıl bitkilerinin çimlenmeye teşvik edilmesi (alt kısımları kapalı fakat “gömülü” değil)
  • Verimsiz buharlaşmayı önlemek için, topraktaki su taşıyan kılcal yolların yok edilmesi
  • Düzgün bir derinlik elde etmek ve çıtaların dağılımını iyileştirmek için anıza yönelik eğik toprak işleme Geniş tarlalarda delme yönüne 45° açıyla
  • Hasattan yaklaşık 7 ila 10 gün sonra, toprağın sığ kısımları (5-10 cm) bir kez daha işlenmelidir.
  • Biriken tohumlar kontrol edilmeli ve ekin artıkları toprağın içine karıştırılmalıdır.
  • Toprak ne kadar kuru olursa, çimlenme ve çürüme için gerekli nem miktarını anlayabilmek için daha derinde çalışılması gerekir.
  • Diğer yandan, toprak ne kadar ıslak olursa, yapısal hasarı önlemek adına toprağın daha sığ kısımlarında çalışılmalıdır.

Tohum yatağının hazırlanması

Tohum yatağının hazırlanması, ekime yönelik son hazırlık aşamasıdır ve bu yüzden de genellikle toprak işlendikten sonra gerçekleştirilir.

Özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar:
Tohum yatağının hangi derinlikte hazırlanacağı, ilgili mahsulün gerekliliklerine bağlıdır. Çoğunlukla, küçük boyutlu tohumlar ve çimlenme enerjisi (ör. şeker pancarı, kolza) için özellikle sığ ve ince bir tohum yatağı hazırlanmalıdır.
Büyüklüğü ve çimlenme enerjisi yüksek olan tahıl ve mısıra yönelik tohum yatağı, biraz daha derinde hazırlanmalıdır.

Danışmanınızı bulun

Bölgenizdeki koşullara en uygun mahsulün hangisi olduğunu mu öğrenmek istiyorsunuz? Zararlılar ya da hastalıklarla ilgili sorunlar mı yaşıyorsunuz? En yüksek verimi ve en iyi sonuçları nasıl elde edebileceğiniz ile ilgili sorularınızı cevaplamaktan memnuniyet duyarız.